Zaterdag 7 maart 2009

 

Pinguins zijn klein en nieuwsgierig

Pinguins zijn klein en nieuwsgierig

Hallo allemaal,

We zijn op de Falklands geweest!!!!

Ja, gisterochtend vroeg gingen we voor anker in een buitenhaven van Stanley, na een hele avond en nacht behoorlijk door elkaar te zijn geschud op onze boot. Daardoor moesten we met tenders (reddingssloepen) van boord in groepjes van 120 mensen (we hebben er 2000 + 930 bemanning).

Het is zo bijzonder om zomaar op de Falklands te lopen. Dank zij het kordate optreden in 1982 van de inmiddels legendarische Margareth Tatcher is op deze eilandjes de typisch Engelse sfeer te vinden. Compleet met bloemetjesgordijnen op de toiletten en zelfgebakken taartjes bij een kopje thee met melk.

Het eiland zelf heeft nog geen 3000 bewoners, bijna geen wegen, bij een hittegolf maar 15 graden en altijd een koude wind. Er groeit bijna niets. Overal wel Engelse uniforms die dit eiland gebruiken als oefenbasis voor de RAF en als trainingskamp voor de soldaten.

Eerst in een bus een stuk over het eiland gereden, daarna overgepakt in 4W terreinwagens. Dit is hard nodig; er zijn geen wegen om bij de pinguins te komen. Door elkaar gehusseld gedurende 30 minuten kwamen we bij een enorm terrein aan bij de zee, waar verschillende soorten pinguins “wonen”. Geweldig! We konden er dichtbij komen, onder bezielende leiding van enkele Engelse dames, die vrijwillig in de storm en 10 graden stonden (ja, het is hier zomer) om ons op te vangen en alles te vertellen over de verschillende rassen en gewoonten. We hebben genoten, evenals van de scones die ze voor ons hadden gebakken.

Dezelfde weg terug en daarna nog even de gelegenheid gehad om in Stanley rond te kijken; wat souvenirwinkeltjes, een postkantoortje, een drukkerij (de krant verschijnt 1x per maand), een fish-and-chips-winkel, woningen met serres aangebouwd om iets groens te kunnen zien, een bank zonder geldautomaat, een politiepost en een monument voor de slachtoffers van de Falkland-oorlog. Verder niets. Met de tenders terug naar ons schip, ontsmetten, en over tot de normale routine: eten, wandelen aan boord, naar het theater, naar diverse lezingen, praten met mensen en staren naar de zee.

Met heel veel herinneringen nemen we afscheid van de Falklands.

Heel veel groeten en natuurlijk een…….

 

BIG HUG, JACQUES & PUCK

 

Vaste grond Falklands

Vaste grond Falklands

Magellan pinguins op de Falklands

Magellan pinguins op de Falklands