dinsdag 23 september 2008

 

Pingyao

Pingyao

Hallo allemaal,

 

Inmiddels zijn we een weekje verder en zijn aangekomen in Yichang, 30 km vanaf de ‘drie-kloven-dam’, in midden China.

Na Beijing zijn we met een nachttrein, deze keer een hardsleeper (3 bedden boven elkaar) naar Pingyao gegaan. Ook een miljoenenstad met een ommuurde oude kern; het leven is daar stil blijven staan. Daar in de buurt op de locatie van de film “de rode lantaarn” geweest, een oud huizencomplex uit 1800. We zijn er met prive auto’s naar toe gebracht en ons verbaasd dat ook op de rijkswegen geen regels gelden. Bakfietsen, overstekende voetgangers, rechts inhalen, over de dubbele doorgetrokken strepen inhalen en elkaar vooral van de weg toeteren zijn wat kleine voorbeelden. Gelukkig is het autoverkeer niet zo druk buiten de steden.

Vervolgens met een nachttrein (het blijft een sport om met honderden mensen binnen 3 minuten te moeten instappen) naar Xi’an. Ook een miljoenenstad. Natuurlijk naar het terracotta-leger. Wat een spectakel! Inmens grote hallen van honderden meters lang zijn over de opgravingen gebouwd. Vanaf Xi’an met een binnenlandse vlucht naar Chongqing, de grootste stad ter wereld! Nog nooit van gehoord, maar er wonen echt ruim 32.000.000 mensen.

In deze stad lagen de cruiseschepen op ons te wachten voor een tocht over de Yangtse. Onze bagage werd door dragers met bamboe stokken aan boord gedragen. Hier hebben we 3 nachten genoten van heerlijk eten, schitterende kloven, mooie excursies en boottocht met kleine bootjes over de zijtakken van de rivier. En dan te bedenken dat in november de waterspiegel nog eens met 15 tot 30 meter gaat stijgen ivm de laatste voorbereidingen voor de opening van de grootste stuwdam ter wereld. Hiervoor is er al een stijging van 150 meter geweest!! Een enorme ingreep in de natuur. Er zijn door dit project al meer dan 1 miljoen mensen moeten verhuizen en inmiddels zijn er kompleet nieuwe grote steden gebouwd hogerop langs de rivier. De laaggelegen steden zijn nu bijna verlaten. Enorme bruggen zijn er gebouwd voor een goede infrastructuur. Vanmorgen de dam en de 5 sluizen bezocht met een strenge controle. Uiteraard zijn ze zeer bang voor aanslagen. Het is een kwetsbaar project; het moet 35% van heel China van stroom gaan voorzien. Zeer indrukwekkend, met allerlei tentoonstellingen en uitzichtpunten.

Van hieruit dus nu in Yichang aangekomen. Een kleine stad (enkele miljoenen), met diverse shoppingmalls met minimaal 8 etages!! Hier rusten we even uit voordat we morgenmiddag met de trein onze weg vervolgen naar het Karstgebergte.

De mensen zijn oprecht vriendelijk en vooral nu buiten de echte grote steden worden we behandeld als filmsterren. Iedereen zegt ons gedag, kijkt ons vol verbazing aan en wil samen met ons op de foto. Ja, de mensen zijn erg nieuwsgierig naar buitenlanders. Ze reizen zelf veel en vinden het prachtig andere mensen te bekijken.

Hopelijk kunnen we nog een goede verbinding vinden, anders komt het volgende bericht uit Hongkong. Heel veel chineese groetjes van ons en natuurlijk.

BIG HUG, JACQUES & PUCK

 

Yangtse river

Yangtse river

Yangtse river, aan boord

Yangtse river, aan boord

Yangtse river

Yangtse river

Chongqing, bagageservice

Chongqing, bagageservice

Chongqing, cruiseboot

Chongqing, cruiseboot

Chongqing

Chongqing

Xiang,Terracottaleger

Xiang,Terracottaleger

Snelweg in de buurt van Pingyao

Snelweg in de buurt van Pingyao

Beste Puck en Jacques,

Ik heb bij Aart en Ilja, jullie belevenissen gelezen; zijn jullie niet erg moe inmiddels van al dat gereis?
70 jaar geleden kwamen de chinezen langs de Hofweg om Pinda Pinda Lekka Lekka verkopen. Wij keken toen op van de chinezen! Het waren vieze mannetjes.
Veel plezier verder,

Tante Suus

Beste broer en schoonzus,

Mooi te lezen dat jullie een goede reis hebben. Het lijkt ons dat jullie een indrukwekkende reis hebben met veel andere inzichten op het leven van alle dag en vooral veel mensen.
Een goede tijd verder,
Jan en Anja

Wat leuk dat ze graag met bekende nederlanders op de foto willen. Wat klinken jullie verhalen leuk. Lijkt mij schitterend.

Geniet er nog lekker van, voor het weer hier hoeven jullie niet terug te komen, 17 graden en veel regen.

Groeten van Ilse, Theo, Stefan en Marco