dinsdag 30 september 2008

Chengyang

 

Hallo allemaal,

 

 

 

Wat een land en wat een schitterende natuur!!

Vanaf de boot met een bus vertrokken en gebracht in een leuke plaats waar we even op adem konden komen. Wat geslenterd en in een park de plaatselijke muziek beluisterd op authentieke instrumenten. De volgende dag door naar de bergen. Wij zijn in een heel klein bergdorpje, Chengyang, terechtgekomen en sliepen in een houten guesthouse, enkelplanks. In het dorp wonen de mensen van de Dong-minderheid. De dorpjes waren goed te lopen, via de wind- en regenbruggen. Een wandeling met een gids en bij mensen thuis gegeten. In de dalen waren wat rijstvelden en in de rivier waren mensen hun haar aan het wassen en kippen aan het plukken. Een optreden op een dorpspleintje door de plaatselijke bevolking in klederdracht was een plaatje.

Door naar Pingan, ook een dorp van minderheden. Dit was boven op een hoge bergtop gelegen, dus Jacques is met een andere man uit het gezelschap samen met een gids naar boven gelopen (!) en wij met de bus, overgestapt op een kleinere bus en beneden onderaan een berg afgezet. Wij lopend naar boven en onze bagage werd door de plaatselijke mensen met rieten korven naar boven gesjouwd. Een Nederlandse vrouw die ziek was geworden werd met een draagstoel naar boven gesjokt. Fantastisch bergdorpje! De bergen noemen ze hier ‘drakenruggen’ en het klopt. Op de bergen zijn in cirkels rijstterrassen aangelegd, daardoorheen theeplanten en dit alles op steile groene berghellingen. Wat een hoogte en wat een uitzicht! Ook nog een bergwandeling met een gids gemaakt naar een volgend dorp. Dit dorp is pas sinds kort vrij voor toeristen maar je komt er alleen 2 uur klimmend over kleine paden door de velden heen. Het dorp had nog geen winkel enzo. Wij hebben bij de gids thuis rijsttafeltje gegeten, ter plekke klaargemaakt op een vuur gestookt in de woonkamer op de hurken natuurlijk. Een Jan de Bouvrie inrichting (de kunst van het weglaten is hier extreem doorgevoerd, er was verder niets). Bijzonder hierbij is wel dat de mensen wel mobiele telefoon hebben. De vrouwen liepen over de bergpaden te sjouwen met hout voor de winter. Bij een waterval lieten 3 vrouwen van het dorp hun lange haar tot op de grond zien, uiteraard tegen betaling, hun enige inkomen. Erg vriendelijk en nieuwsgierige mensen, die graag iets willen weten van buitenlanders. Wat een wereld.

Gister na een busreis van 5 uur aangekomen in het Karstgebergte. Dit zijn kalksteenformaties, hoog boven het landschap uit. Een toeristisch plaatsje, een van de eerste plaatsen in China die vrijgegeven is voor toeristen, zo rond 1985. Dit is te merken aan de grote hoeveel heid souvenirwinkeltjes.  Gisteravond naar een show gegaan. De regiseur is dezelfde als die van de opening van de Olympische Spelen en dat was duidelijk te merken. Een groot meer met als achtergrond de verschillend verlichte bergen, honderden mensen die met kleur- en lichteffecten massaal dansten en met platte bootjes over het water voeren. Dit alles ondersteund met muziek en schitterende kleding. Moeilijk na te vertellen. Nog een kookcursus gedaan, dus dat wordt thuis smullen van de rijsttafels die we hier 2x per dag eten met stokjes.

Vandaag gaan we fietsen huren en door het platteland crossen, bergen bekijken en vanavond over de Li-rivier varen en met aalscholvers vissen.

Donderdag vertrekken we met onze laatste nachttrein naar Kanton en vandaar uit met een snelle boot van 3 uur naar Hongkong. Wat genieten we en hoe bijzonder is het nog steeds hier te lopen en dit alles mee te kunnen maken. Bijna 3000 foto’s zijn er al gemaakt en er volgen en uiteraard nog meer.

Heel veel Chinese groetjes en natuurlijk van ons ….

 

BIG HUG, JACQUES & PUCK

 

Yangshui, theeplantage

Yangshui, theeplantage

 

Yangshuo, lunch

Yangshuo, lunch

Yangshou, fietstocht

Yangshou, fietstocht

 

Yangshuo

Yangshuo

Yangshuo, Aalscholver vissen

Yangshuo, Aalscholver vissen

Yangshuo, boottocht Li river

Yangshuo, boottocht Li river

Yangshuo

Yangshuo

Pingan, vertrek

Pingan, vertrek

Pingan, langhaar meisjes

Pingan, langhaar meisjes

Pingan, rijsttafel

Pingan, rijsttafel

30 september

30 september

Rijstterassen Pingan

Rijstterassen Pingan

Chengyang

Chengyang