Dinsdag 24 maart 2009

 

Aankomst bij de eerste sluizen

Aankomst bij de eerste sluizen

Hallo allemaal,

Panamakanaal.

Ja, dit is voor ons het hoogtepunt van deze tweede cruise; het Panamakanaal. Gisteren zijn we naar een lezing over het Panamakanaal geweest die aan boord gegeven werd.

Om 5.30 uur liep onze wekker af en een kwartier later stonden wij al, met veel anderen, op dek 13 op de uitkijk om alvast een glimp op te vangen van de ingang van het kanaal. Nou, dat was niet zo moeilijk. Tientallen containerboten lagen voor anker te wachten op een plekje in de sluizen. Cruiseboten betalen meer en kunnen daarmee een vaartijd af spreken. Wij konden dus meteen doorvaren. Drie kwartier voor het begin komen er twee loodsen aan boord en nemen het commando over

Het eerste stuk vanaf de Pacific bestaat uit de Miraflores Locks. Dit is een systeem van 2 sluizen die ons naar het niveau tillen van het Miraflores Meer. Aan de zijkant rijden er locomotieven die de schepen vastzetten met staalkabels, meerijden en zorgen dat de afstand tussen de beide kadeswanden goed blijft. Wat een fantastisch gezicht. Dit schip is gebouwd om het kanaal te kunnen passeren en aan weerszijden blijft er totaal 30 cm over!! Na  het meer komt  nog de Pedro Miguel Lock ( 1 sluis) om het schip op te tillen naar de grote meren van Panama (Gatun lake). Veel mensen op bruggen en gebouwen zwaaiden naar ons; geweldig !!. Krokodillen langs de oevers gezien en warm dat het was, 30 graden, felle zon en een hoge luchtvochtigheid. Wij hadden een bijzonder plaatsje kunnen bemachtingen; voor op het helicopterdek met een schitterend uitzicht op de sluizen. Helaas geen millimeter schaduw. Om dit kanaal te bouwen, de start was in 1904, zijn ruim 29.000 mensen omgekomen. Hoofdzakelijk door gele koorts en malaria.

Aan het einde van de middag passeerden we de Gatun Locks, een complex van 3 sluizen die nu naar beneden gingen om ons weer op het niveau van de zee te brengen, nu de Caribbean. Bij de sluizen staan camera’s opgesteld voor veiligheid maar ook voor de webcam van het kanaal. Aangezien wij niet wisten welke rechtstreeks naar de website www.pancanal.com zou gaan, hebben we heel enthousiast naar alle camera’s gezwaaid.. Moet een raar gezicht zijn geweest voor anderen.

Eenmaal uit de laatste sluis kregen we meteen de klap van de wind, de passaatwinden die hier altijd waaien. Nou, daar schommelt het cruiseschip behoorlijk van. De golven maken niet zo veel uit, daar zijn stabilisatoren voor, maar een schip van deze lengte en 13 verdiepingen vangt wel heel veel wind.

Het was een fantastische ervaring vandaag. Vol indrukken en met knalrode armen, gezicht en benen hebben we dit huzarenstuk intens kunnen ervaren

 

 

Heel veel groeten vanuit de Caribische Zee en natuurlijk…

 

BIG HUG, JACQUES & PUCK

In de sluis; links en rechts de locomotieven.

In de sluis; links en rechts de locomotieven.

 

Erg weinig ruimte over.

Erg weinig ruimte over.

 

een van de sluizen.

een van de sluizen.

 

Samen in de sluis.

Samen in de sluis.